Suháng-husáng (a törzsmagasság beállítása)

A husáng az az eszköz mely az Axterix képregényekben rendszeresen a brigantik kezében van. Egy élettelen fadarab, mely általában méretes, így komolyabb sérüléseket is előidézhetünk vele. A suháng viszont...

 ... a fák egy éves alakja. Két éves kortól, már koronás fának, vagy koronás oltvány fának hívjuk. Ha a suhángot jellemezni akarnánk akkor többnyire egy vékony vesszőt írhatnánk le, mely jó esetben a pecabotra emlékeztet, elágazása minimális, vagy nincs. Többnyire szabadgyökerű gyümölcsfáknál fordul elő, de előfordulhat konténeres díszfaként is. A suhángból természetesen gyorsan kis fa fejlődik, de az hogy milyen lombkoronájú, hogy annak a lombkoronának, hol lesz az alja(?) és mekkora lesz a törzse az erősen tőlünk is függhet. Amint jön a tavasz a kivánt lombkorona méretet egy egyszerű metszéssel állíthatjuk be: van tehát a suhángunk, amin könnyen észrevehető ízzek -más néven szemek- (nodus) és ízközök (internodusz) vannak. Az ízzekből -szemekből- jönnek ki a levelek és hajtások, amiből a vessző-ág-gally fog kialakulni. Kitaláljuk a kívánt törzsmagasságot, arra ráhagyunk 4-5 szemet és ferde metszlappal megvágjuk a fát. A ferde metszlap 0,5 centire legyen (kb) a szem felett és a dőlése ne a szemre nézzen, mert különben a fa nedve ráfolyik a szemre és az besülhet. Egy centinél távolabb se legyen a metszés, mert akkor a rügy feletti rész fog beszáradni. Ha ez megvan, akkor innentől már a fa intézi a dolgokat. A későbbiek folyamán még lehet minimálisan alakítani a lombkoronát, de a főbb beállítás megtörtént.

Miért fontos ez az alakító metszés? Mert ezzel befolyásolom a törzs magasságát, ne legyen túl alacsony, se túl magas, ráadásul ösztökélem a fát, hogy minél hamarabb kezdjen el belombosodni. Ha nem vágjuk meg a suhángot, akkor hajlamos nagyon megnyúlniés bár hozni fog a magasban vesszőket, de azok gyengébben fognak hajtani, ráadásul nyekleni, nyaklani fog a fánk, egy kisebb szél pedig el is törheti. A törzs magasság beállításnál fontos az, hogy az lehetőleg tényleg a kívánt magasság legyen, mert a törzs élete során minimálisan fog a továbbiakban felfele nőni. 

A jó törzsmagasság beállítása elsősorban a gyümölcsfáknál fontos.