Földlabdás növények

"Maga szerint le vegyem a zsákot ültetés elött, vagy sem? Az egyik kertészetben azt mondták, hogy nem kell, a szomszéd azt mondja vegyem le, mert különben baj lehet."

A földlabdás (FL) növényeket itthon többnyire jutazsákba varják. A juta teljesen természetes anyag, ami ideális körülmények között 2-3 hónap alatt év közben lebomlik (télen nem). Ha a talaj gyenge -kevés a szervesanyag tartalma...-, nem öntözött, kevés benne az élet (a gilszták száma kiválló mérője a talajoknak), akkor a zsák valóban lassan bomlik le, de ettől még a növényt nem károsítja. A növény gyökere a lebomlástól független át megy a zsákon. Egyetlen fontos dologra kell ügyelni, hogy a zsák mivel van varva. Ha cukorspárgával, azt nem kell eltávolítani. Ha műanyag madzaggal van varva, azt a növény gyökérnyak részénél szét kell vagdosni -a műanyag általában nem bomlik-, nehogy a későbbiek folyamán bele nőjön és szétvágja a növekedő törzset -edénynyalábokat-.

A másik zsák tipus a Nyugat-Európában használt műanyag tipus (kék-fehér-szürke szövedék). Ezt nálunk kevesebb termesztő használja. Ezt sem kötelező levenni, mert 2-3 év alatt lassan ez is eltűnik -keményítő tipus van a műanyagba építve, így lebomló műanyagról beszélhetünk-.

Mi magunk attól tesszük függővé, hogy le szedjük e a zsákot, vagy sem, hogy az adott növény földlabdája milyen állapotban van. Ha kötött agyagos talajról származik a növény -a földlabda egyben van, nem esik szét-, akkor általában levesszük. Ha szárazság volt, nem elég nedves a földlabda, így széteshet, akkor nem vesszük le a zsákot. Homokos talajról jött földlabdás növénynél, ne vegyük le a zsákot.

Drótlabda (DL): Az idősebb, nagyobb fákat, de akár cserjéket is dróttal körbevett abroncsba teszik, vagy kimondottan faiskolai drótkosárba. A drót szerepe az, hogy ne essen szét a földlabda, ne szakadjon le a gyökérzet, még akkor se, ha már az alatta lévő jutazsák már elvásott. Ezek a drótok kimondottan faiskolai igényeknek felelnek meg. Emiatt fontos, hogy a talajban 1-2 év alatt elkorodálódjon. A gyökér ez idő alatt is kényelmesen kinő, elnő a drótok között. A drótlabdás növényt is egy az egyben el lehet ültetni, a dróttal nem kell foglalkozni. Esetleg a gyökérnyaknál lehet megvágni a drótot, hogy gyorsabban növő fák ne nőjenek bele.