FÖLDLABDÁS NÖVÉNYEK 2. AZ ISKOLÁZÁS

Mit jelent az, hogy iskolázás. Miért fontos az és miért drágább egy többször iskolázott növény, mégha kisebb is egy nagyobb, de kevesebbszer iskolázott növénynél.

A földlabdás növényeknél előforduló másik jelzés -az FL-en kívül- a xi-jelzés. Az x-szozat; az i: iskolázást jelent. Az iskolázás az adott fölldlabdában "található" gyökér mennyiségére utal. Mit is jelent ez? A szorzat elötti szám jelenti az iskolázás számát, mely minél magasabb, annál sürübb a gyökérzet.

Az iskolázás bizonyos idő elteltével elengedhetetlen a termesztett növények számára. Az iskolázással érem el azt, hogy a növény gyökere az ültetést követő évek multával ne nőjjön el a világba. Ez a nagyobb és nagy növényeknél kötelező. Ha a gyökér túlzottan eltávolodik a gyökérnyaktól, akkor nem tudom megfelelően kiszedni a növényt, mert a gyökérzóna nem sűrű, így a növény kiszedésekor széteshet a labda, ráadásul ahhoz, hogy kellő mennyiségű értékes gyökeret kiszedhessek, nagyobb földlabdát kéne kitermelnem. Ez egy nagy növénynél lehetetlen feladat. Ezt a problémát orvosolja az iskolázás. Az iskolázás nem szól másról, minthogy a növényt nyugalmi állapotban kiásom a földből, -ez által gyökereket vágok meg- majd egy másik helyre ültetem át. A gyökér vágás által, a következő vegetációs időben a növény talaj felett kevésbé nő, regenerálja a gyökereket és ez által sűrűsödik a gyökérzet. Az iskolázás többnyire 3-5 évenként történik, az öt év még az-az időszak, amikor a növényt még "büntetlenül" átültethetem. Magyarán, ha valaki a saját kertjébe ültetett egy fát, fenyőt... és öt éven belül meggondolja magát és más helyre akarja átültetni, akkor öt éven belül ezt megteheti, természetesen megfelelő méretű(!) földlabdával.

Az ikolázás száma tehát annyit jelent, hogy hányszor volt kiszedve és újra ültetve a termesztőnél az adott növény. A szám növelésével a növény értéke is növekedik. Más érdekességeket iskolázás terén később fogunk megemlíteni.