Cserje, bokor, fa, bokorfa, park és sorfa (alapfogalmak 2.)

Miért van az, amikor egy bonsai 30-40-50 centis magassággal fának mondunk és vannak bokrok, amik 3-4 méteresre is megnőhetnek, de azok maradnak bokrok. Ha nem a méret a lényeg, akkor mi határozza meg, hogy mi micsoda?

Az évelőkről, mint lágyszárú zárvatermőkről, már beszéltünk. Maradtak a fásszárú kétszikűek.

A növény felépítésénél jelen van a gyökérnyak, ez az a rész, ahol a gyökér és a szár töve találkozik, pontos helye a talajfelszín. Amennyiben közvetlen a talaj felett elágazik a szár, -így több szárat hoz- akkor BOKOR formáról beszélünk, ha viszont a szár egyenesen, elágazás nélkül hajt tovább és csak a felszín felett ágazik el akkor már FA formáról beszélhetünk. A fa lehet alacsony és magas törzsű. Alacsony törzs akár fél méterrel a talaj felett is létre jöhet, vagy a termesztő alakíthatja ki -oltással, szemzéssel-. 

Vannak a parkfák (PF), amik szintén alacsony törzsről indulnak, nem lehet alájuk állni rendesen, mert a talajhoz közel ágaznak el. Ezek a fák az alulról induló elágazás miatt nagyobb hely igényűek és ezek a helyek többnyire parkokban van.

Vannak a sorfák (SF), amiknek olyan magas a lombkorona alja, hogy kényelmesen alá lehet állni, nem vágja be az ember a fejét. A magasság 2,2 méter általában. Ez egy olyan magasság, ahova oltani is szoktak. A legtöbb gömbformájú -gömbszivarfa, gömbjuhar, gömbeper, gömbkőris- sorfát ilyen magasra oltják.

A fák esetében léteznek még a bokorfák (BF), amiket alakjuk miatt hívunk így. A talaj felett közvetlen több törzset hoz -formája bokor-. Ezek többnyire alacsonyabb magaságra nőnek a többi fához képest, de így is komoly méretekkel bírnak. Egy átlagos kertben nem lehet akárhova ültetni. 4-10 méteres is lehet egy bokorfa (pl: hársból a Rathaus, vagy a perzsfa) Bokorfát több fából is ki lehet alakítani, nemes egyszerűséggel a talaj felett elvágom a sudár részt és valószínű több törzset fog hozni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden fát át tudunk alakítani bokorfának. Sok fa van, ami annyira gyorsan nő -nyír, nyár,éger, fűz-, hogy nem lehet elérni, hogy sűrű tömött lombozatot hozzon közvetlen a felszín felett. 

A fáknak három mérettartománya van: alacsony, közepes, magas. Az alacsonyak 8 méterig nőnek, a közepesek 15 méterig és 15 méter fölött magas fákról lehet beszélni. Természetesen vannak a fa óriások -hazánkban platán, tulipánfa- amik elérhetik a 35-40 métert is.

A fákon kívül meg kell említeni a cserje kategoriát. Ha a természetes felylődést vesszük figyelembe, akkor a cserjék mindig bokor formájúak. Metszéssel kialakíthatunk fa formát, de alapvetően ez a növényi halmaz akkor is bokor formájú. Méretek alapján három kategoriát különbözetetünk meg: alacsony, közép és magas kategória. A méretek tekintetében a szakirodalmakban lehetnek eltérések, de nagyságrendileg hasonló mindenhol a felállás. Alacsony cserjék a 60-80 centiig. -törpe cserjék a fél méter alattiak-; a közepesek 1,5-1,8 ig nőnek meg; a magas cserjék pedig elérhetik a 3-5 métert is. Ha egy cserjének itélt növény vaskos ágakat hoz és öt méternél nagyobbra nő, azt már bokorfának is lehet nevezni.

Sommásan talán azt lehet mondani, hogy minden cserje bokor, de nem minden bokor cserje. (mert lehet fa is...)