A sövény (harmadik rész. A telepítés)

Többnyire egy szűz terület első lépései között szerepel a sövények telepítése.


A dolog tulajdonképpen nem bonyolult. A kertészkedés zöme nem bonyolult, mert a munkafolyamatok, a munka végzés, a technikák elsajátítása zömében egyszerű. A kertészkedést általában azt teszi nehezebbé, hogy sok (egyszerű) munkafolyamatról van szó, amit időben, térben, sokszor egymásra épülve sorrendben illik megtenni, a sok feladat sok információval jár, ami kisebb keveredést okozhat, vagy szimplán megfeledkezünk egyes rész, vagy egész folyamtról. A sövény ültetése szintén egyszerű feladat, ha a kimérést jól végezzük el, akkor nagy hiba nem lehet.

Gödröket ásunk, vagy árkolunk, földet termelünk ki. Árkot akkor ásunk, ha a tövek sűrűn követik egymást, ilyen eset a szabadgyökerű fagyal ültetése, de akkor is javasolt árkolni, ha nagy növények esetében a nagyobb méretű gödrök szinte egymás mellett vannak közvetlen, így kényelmetlen külön gödröket kialakítani.

Támpont. A szabályos egyvonalú sövények esetében az egyik legfontosabb kritérium, hogy mihez alakítom ki az egyenes vonalat. Általában kerítés mellet ültetünk, így a kerítés maga a támpont -a kerítések (általában) egyenesek- ehhez mérünk. Emiatt felesleges külön madzagokat kihúzni, csak feleslegesen hátráltat minket a munkában. Madzag használata csak akkor kell, ha semmilyen támpont, viszonyítási alap nincs (puszta közepén ültetünk). 

Első lépés: kimérni a hosszt, amire a sövényt ültetjük. Fontos, hogy mindig az elején és végén elhagyunk minimum fél-fél métert -a lomb oldal irányban is növekszik, emiatt a nulla és vég pontra nem ültetünk-. Ha kapu, bejáró, beálló van azokat is értelem szerűen kihagyjuk. A tőtáv 50-60-80-100 centi is lehet, ezt a második fejeztben megemlített: fajta ismeret alapján kell kiszámolni.

Második lépés: ültetés. Az előző bejegyzésben a földlabdás és konténeres növények ültetése címmel megírtuk az ültetés menetét. Az ültetés során használjunk mérő pálcát. A mérő pálcán felvéssük a támponttól (kerítés) való távolságot (pl: 40-50cm), illetve felvéssük a sorba ültetett növényeink tőtávját. A gödrök kiásása előtt evvel a mérő pálcával tudjuk gyorsan kimérni a gödrök helyét (közepét), melyet cövekkel, kővel jelölünk. Ásást követően növények behelyezése után, kimérjük a tőtávot az előző növényhez igazítva, a mérő pálcát a gyökérnyakhoz igazítjuk. Sövényünk függölegességét a sorban első növényhez mérjük, a sorban következő növényeket szemmel mérjük az elsőhöz. Ne okozzon gondot, ha a növényeink között van keskenyebb-kövérebb, mindig a növényünk középpontját igazítsuk a képzeletbeli egyeneshez. Ha tuját, vagy egyéb oszlopos növényt ültetünk, óhatatlanul előfordulhat a magasságbeli különbség. Ilyenkor érdemes egy előzetes felmérést csinálni és annak tudatában ültetni a növényeket. A sorrend emelkedő, csökkenő, vagy íves forma legyen, az teljesen mindegy kinek mi tetszik, egyedül szedett-vedett ökörhugyozás teteje ne legyen oszlopos sövény falunknak. Abban az esetben ha ültetést követően rendre metszük sövényünk tetejét, akkor a magasság szerinti sorrendtől el lehet tekinteni.

A víztér kialakítása. Többnyire érdemes árok szerű vízteret képezni, de a külön álló tányérok sem rosszak, teljes mértékben egyéntől és helytől függ. Ha területben lejtés van, akkor érdemes a tányérok használata, így minden egyed kap megfelelő vízet. A betömörített talajt alaposan önötözzük be. 

Harmadik lépés: mulcsozás. Mi mindig indokoltnak tartjuk a mulcsozás meglétét. Jelen esetben az esztétikum másodlagos, legfontosabb szerepe a párolgás csökknetése. Egy víkend háznál, vagy kevésbé fenntartott területre ültetett sövény esetében fontos a takarás.

Plusz lépés: szegély kialakítása javasolt, a mulcs ne follyon össze a gyep felülettel.

Fenntartás: az öntözés, őszi trágyázás és műtrágyázás mellett a metszés témaköre tartozik ide. A metszés kezdete a vegetáció kezdetekor történjen ez mindig tavaszt jelent. A vége pedig a szeptemberi időszak (szeptember 10. a fenyőknél szabály!). Időnként lehet sövényünket permetezni, de jellemzően "jól kell tartani" élő falunkat és akkor ritkán kell előszedni a permetezőt. 

A következő részben a bambuszok telepítése és az Angliában használt hedgelaying-ről írunk.