A nagy földteszt

A növény tartás legnehezebb formája, amikor egy növényt cserépben tartunk. Teljesen mindegy, hogy szobanövényről, vagy balkonnövényről, esetleg kerti, de cserépben tartott fáról, fenyő, vagy cserjéről beszélünk (nem beszélve a manapság divatos konténeres zöldség tartásról), a konténeres (cserepes) tartás a legnehezebb feladat. A növénynek egy zárt közegben kell élnie, nekünk pedig ebben a bezárt közegben kell "ellátnunk" növényünket úgy, hogy a hibák esetén a növényünk nem fog szólni semmit, nem visít csak jelez és ha a jeleket nem vesszük észre, vagy rosszul értjük, akkor növényünk szép lassan lepukkan végül meghal. A hidrokulturás növényeket leszámítva a konténeres tartásban földet, föld keveréket használunk, de milyen típust?


...ez a bejegyzés a többitől kissé eltérő, rendhagyó lesz. Folyamatosan fog bővülni. Régi ötletünk, hogy több kereskedelemben kapható földet-földkeveréket hasonlítsunk össze, melyik a jobb alapon. Mert nem fér kétség ahhoz, hogy a cserépbe tett föld, az alfája annak, hogy növényünk kielégítően, egészségesen fejlődjön, emiatt fontos az, hogy lássuk mi az amit használunk, mi az amit érdemes használni? Mi a minőség, mi a gyenge minőség? Milyen az ár-érték arány.

A vizsgálatban 12 féle föld keveréket fogunk vizsgálni. A nagyon olcsótól a nem olcsóig, amit sima kiskereskedelemben nem is lehet megkapni. A fő kérdés, melyiket érdemes megvenni. A vizsgálat tartalmazhat SZUBJEKTÍV elemeket, de természetesen igyekszünk objektívek lenni. Minden keveréket azonos körülmények között vizsgálunk, minden keverék azonos "ellátásban" részesül. Bármelyik földből rovar illetve olyan gyanus elem kerül ki mely a teszt növényeket károsíthatja, azonnal félretesszük és a "versenyből" kizárjuk, de külön helyen kezeljük és a versenyben maradtak mellet tovább vizsgáljuk.

Vizsgálatok típusai:

ELSŐ: a zsákok űrtartalma. Mennyire valós a zsákokon szereplő megadott mennyiség a valósággal. Minden cég a zsákos földkeverékét literben adja meg, így mi is edénybe kitöltve mérjük a liter mennyiséget.

MÁSODIK: zömülés-gyomosodás vizsgálat. Külön edényben, zárt (széltől védett, de napos helyen: fólia sátor) körülmények között fogjuk vizsgálni az edények gyomosodását, illetve a föld zömülését. A gyomos föld felesleges konkurenciát teremt kultur növényünknek, így a növekedése is gátolt. A föld zömülése adja meg, hogy az öntözés hatására mennyire tömődik a földkeverék. A túlzottan betömörödött keverékek kevéssé levegősek, mellyek a gyökér növekedését, életét gátolják. Levegőtlen talajban a növény gyökerek berohadhatnak, növekedésük lelassul, ennek hatására sem vízet, sem tápanyagot nem tud felvenni, mely a növény lebetegedéséhez, végül halálához vezethet.

HARMADIK: a növények növekedése. Három növényen keresztül vizsgáljuk a keverékeket. Egy konténerben zöldség: padlizsán; egy vályúban (40-es) három darab Tagetes patula ssp. (bársonyvirág, büdöske); egy vályúban (40-es) három darab Lobullaria maritima (illatos ternye) lesz. Mindhárom növény könnyen tartható. Az illatos ternye talán a kiszáradásra érzékenyebb emiatt jó teszt növénynek találjuk. Minden edény azonos helyen lesz, azonos fény és hőmennyiséget kap, azonos mennyiségű vízet. Egy keverék sem kaphat tápanyag kiegészítést (műtrágyát, szerveset). Minden edény új, így kizárható egy esetleges fertőzés bevitele a keverékekbe.

PLUSZ: a szubjektív elem. A zsákok minősége varrása, kinézete. Bár a vásárlókat ritkábban érdekli a színes, látványos kiszerelés, -az ár a fontos- mégis bosszantó lehet, amikor az ember kiszedné a zsákot a csomagtartóból és közben kiszakad a zsák.

A méréseket saját telepünkön végezzük, nem laboratóriumi körülmények között. Állandó fotókat fogunk közölni (itt) a verseny alatt. A versenyt a lehető legobjektívebben kívánjuk lefolytatni, mert nem célunk egyik, vagy másik földkeveréket előnybe hozni. Az eredmény minket is épp annyira foglalkoztat, mint az érdeklődőket. A verseny nem reklám célú, az esetleges nyertesek cégei NEM PUBLIKÁLHATJÁK a rész és végleges eredményeket. Célunk, hogy a kertészkedők és mi is tisztábban lássunk melyik a jó és melyik a jobb. És utána már dönthetünk melyiket is akarjuk. A verseny 2013 május 7. én kezdetét veszi. A földek készen állnak, a teszt növények is. Győzzön a jobb!