2# méretek és jelölések

-Tessék mondani mennyibe kerül a tuja?

-Az attól függ mekkora méretűt veszünk. Milyen fajtát választunk, illetve konténeres vagy földlabdás állapotban vesszük a növényt.

Gyakran kapunk árajánlatot, ami sokszor tartalmazza a pontos latin nevet, a kivánt darabszámot, egyetlen aprócska hiány van mindössze, a méret. A méret adja meg a kategoriákat. Ez a növények esetében többnyire a magasságot tartalmazza. A fenti példánál a tuja magassága a mérvadó. Általában 20-25 cm-ként vannak ugrások, de ettől eltérő is lehet a mérettáblázat. A fák esetében a kisebb méreteket magasság szerint határozzuk meg, de három méter fölött (általában) a törzs kerülete a méret, melyet a törzsön egy méteres magasságban mérünk. A cserjék esetében a magasság és a cserépméret a méret, amibe a növény ültetve van. A magasság természetesen nem mindegy, főként a cserjék esetében, mert egy magasabb, nyúltabb cserje értéke közel sem biztos, hogy magasabb, mint egy alacsonyabb de tömött, sűrű ágrendszerrel rendelkező társé.

A jelöléseknél a számok többnyire centiméterben, időnként méterben értendők. Gyakran szerepelnek a számok után jelzések: K, FL, DL, SZGY... ezek mind-mind a gyökér állapotát hivatottak jelölni. A "legmagasabb szinten" a konténeres (K) növények vannak, itt ugyanis a növény gyökere 100%-os (jó esetben). K utáni szám a konténer ürméretét adja meg többnyire literben. A következő két jelölés a FL, DL földlabdás jelölést takar, ami arra utal, hogy a növény gyökere földlabdával van kiszedve. Ebben az esetben többnyire friss szedésről van szó, és mivel a termesztő területről lett eltávolítva a növény, emiatt a gyökér nem 100%-os. Többnyire ezek a növények is elégséges gyökérrel rendelkeznek. Az SZGY: szabadgyökerű növényeket takar, amiket csak nyugalmi állapotban ültethetünk nagy biztonsággal, emiatt az idő korlátok a telepítéshez lényegesen szűkebbek, az előző kettőhöz képest. A továbbiakban szó lesz a földlabdák tipusairól is, mellyet külön kategoriákra fogunk osztani.